Rownanie prostej
12345: Rownanie prostej.
Wzor, ktory uzyskalem dzieki krzywej wzorcowej: y=0,313x + 0,0432/R2 = 0,9963
Ogolne dane:
C: A:
0,4 0,145
0,8 0,292
1,2 0,415
1,6 0,563
2 0,711
3 0,954
4 1,292
Przeksztalcony wzor: A= 0,313C + 0,0432
Tutaj zaczyna sie problem bo mamy do dyspozycji takie pozycje:
A:
0,538
0,506
0,536
0,521
0,530
0,520
Dzieki powyzszemu wzorowi mamy uzyskac C o takich wartosciach:
C:
1,581
1,478
1,574
1,526
1,555
1,523
Probowalem kilkunastu podejsc i za kazdym razem uzyskiwalem sprzeczne wyniki. Licze, ze ktos mi
to wyjasni.
Mozna rowniez to sprawdzic za pomoca wykresu, ale klopotliwe jest umieszczanie tak malych liczb
na wykresie i wyznaczaniu tego punktu C. Chyba, ze ktos ma inna wizje tego i moglby
przedstawic mi jakis logiczny sposob ze sporzadzeniem wykresu w excelu i wyznaczeniu tych
zawartosci C.
27 mar 20:09