ciagi
aaaa: Dane sa dwa ciagi arytmetyczne (an) i (bn), n∊N oraz dwie liczby rzeczywiste A i B. Wykaż że
ciag 9cn) gdzie cn=A*an+B*bn, jest również ciągiem arytmetycznym
27 mar 19:38
27 mar 19:59
aaaa: i dalej jak to zrobić?
27 mar 20:31
Mila:
a
n,b
n− ciągi arytmetyczne⇔
2*a
n+1=a
n+a
n+2
2*b
n+1=b
n+b
n+2
c
n=
A*an+B*bn, z treści zadania ⇔
cn+1=A*an+1+B*bn+1
c
n+2=
A*an+2+B*bn+2
Spr.
| | A*an+B*bn+A*an+2+B*bn+2 | |
P= |
| = |
| | 2 | |
| | A*(an+an+2)+B*(bn+bn+2 | |
= |
| = |
| | 2 | |
| | A*2*an+1+B*2*bn+1 | |
= |
| =A*an+1+B*bn+1=L |
| | 2 | |
⇔
27 mar 20:50