pomocy..
jaa: Trapez równoramienny ABCD jest opisany na okręgu o promieniu 2√2cm. Wiedząc że przekątna tego
trapezu ma długośc 2√17 cm, oblicz :
a) długośc odcinka łączącego środki ramion trapezu
b) pole trapezu
c) długośc ramienia trapezu.
Z góry dziękuje za pomoc.
27 mar 19:29
Tadeusz:

...dalej już wiesz

−
27 mar 19:41
jaaa: Nie wiem...:(
27 mar 19:42
Tadeusz:
... nie rozumiesz, że odcinki czerwone są sobie równe ...
Przekątną znasz (fioletowa) ... wysokość znasz (dwa promienie) ... Pitagorasa też znasz
(w sumie fajny Facio) ... i licz −
27 mar 19:53
jaaa: Policzyłam długość odcinka łączącego środki ramion i wysokość.
Jak policzyć długości podstaw i ramienia? Poprowadzi ktoś? Bardzo proszę..
28 mar 18:33
Eta:
| | a+b | | a−b | |
h=2r=4√2 , |AC|=2√17 , |AG|=|EF|= |
| , |GB|= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a+b | |
z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=2c ⇒ c= |
| |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa w trójkącie AGC : |AG|=
√4*17−16*2 = 6
to: |EF|=6 , |CB|=|AD|=c= 6
|GB|=
√62−(4√2)2= ......... =2
rozwiąż ten układ:
a−b=4
i a+b=12
.........
28 mar 18:54
jaaa: Okej, już wszystko rozumiem. Dziekuje bardzo
28 mar 18:59
Eta:
28 mar 19:05
agulka:

Jezeli czworokąt można opisać na okręgu, to suma jego przeciwległych boków jest równa.
Z rysunku mamy: a+b=2c (1)
Z tw. Pitagorasa (zykorzystaniem przekątnej trapezu):
| | a−b | |
(2√17)2=(4√2)2+( |
| +b)2 |
| | 2 | |
144=(a+b)
2
a+b=12
Z równania (1) wiemy, że:
a+b=2c
12=2c
c=6
Z tw. Pitagorasa (z wykorzystaniem boku trapezu):
16=(a−b)
2
a−b=4
Otrzymujemy układ równań:
Po obliczeniu mam:
Mając te dane obliczenie podpunktów nie powinno być trudne
28 mar 19:15
jaaa: Tak, tak już rozumiem, poradziłam sobie. Dziekuję bardzo
28 mar 19:42