dowut
endriu: wykaż, że (n−2)(n−1)n(n+1)+1 to kwadrat liczby całkowitej
n∊C
27 mar 19:22
endriu: Proszę o pomoc
27 mar 19:40
ICSP: Wymnóż (n−2) z (n+1) oraz (n−1) z n
27 mar 19:41
endriu: =(n2−n−2)(n2−n)+1
27 mar 19:56
endriu: iloczyn liczb o różnicy 2 i 1
27 mar 19:57
endriu: jak podstawiam to sie sprawdza ale jak wykazac w przypadku ogolnym?
27 mar 19:57
endriu: k= n2−n−1
(k+1)(k−1)=k2−1
27 mar 20:00
endriu: (n2−n−2)(n2) +1=k2
27 mar 20:01
ICSP: Teraz podstaw t= n2 − n y wymnóż
27 mar 20:02
endriu: chyba tak, ktoś to potwierdzi

?
27 mar 20:02
zawodus: Co potwierdzi?
27 mar 20:07
endriu: czy moje rozumowanie jest poprawne?
27 mar 20:12
ICSP: twoje rozumowanie nic nie wniosło
27 mar 20:21
ZKS:
(n2 − n − 2)(n2 − n) + 1 = (n2 − n − 1 − 1)(n2 − n − 1 + 1) + 1 =
(n2 − n − 1)2 − 1 + 1
27 mar 20:27