liczby
muflon: Nie obliczając q, wyznacz wartość q
4−6q
3+9q
2−7, wiedząc, że q
2−3q+1 =0
Proszę o pomoc
27 mar 19:14
Mila:
q4−6q3+9q2−7=
=q2(q2−6q+9)−7=
=q2*(q−3)2−7=[q*(q−3)]2−(√7)2= teraz wzór na różnicę kwadratów.
27 mar 19:23
muflon: Dziękuje Miła Mila :
27 mar 19:36
Mila:
27 mar 19:47
pigor: hmm...,

Nie obliczając q,
wyznacz wartość q
4−6q
3+9q
2−7 wiedząc, że
q2−3q+1=0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a do swojej ...

szuflady widzę to np. tak :
q4−6q3+9q2−7 =
= q
4−2q
2*3q+9q
2−7= (q
2−3q)
2−1−6= (q
2−3q−1)(
q2−3q+1)−6=
−6 . ...
27 mar 20:39