Bryły
bezendu:
W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano sześcian tak, że jego cztery wierzchołki należą do
krawędzi bocznych ostrosłupa, a pozostałe do płaszczyzny podstawy. Oblicz długość krawędzi
sześcianu, jeżeli wysokość ostrosłupa jest równa H , a długość jego krawędzi podstawy jest
równa a
Robiłem z podobieństwa
27 mar 19:10
zawodus: Raczej ok
27 mar 19:15
bezendu:
Ja potrzebuje 100% pewności
27 mar 19:17
zawodus: Na 100 procent ok
27 mar 19:18
bezendu:
Dzięki, teraz mogę wracać do ukochanej planimetrii.
27 mar 19:19
zawodus: Planimetria jest super

coraz nowe problemy i zadania
27 mar 19:27
bezendu:
I coraz nowe trudności przy kolejnych zadaniach. niektóre proste są trudne niczym poziom R
27 mar 19:30
zawodus: Tutaj jest ciężko wyróżnić poziom trudności czasami. Bo dla jednych zadanie banalne a dla
drugich nie do pokonania
27 mar 19:41
bezendu:
Ale ja mówię, że np jeśli w arkuszu P to powinno być łatwe a nie zawsze takie jest.
27 mar 19:46
bezendu: Drut o długości 28 cm należy podzielić na dwie części i z jednej zrobić kwadratową ramkę, a z
drugiej ramkę prostokątną, której jeden bok jest trzy razy dłuższy od drugiego. Jak należy
podzielić drut, jeżeli chcemy, aby suma pól otrzymanego kwadratu i prostokąta była
najmniejsza?
Wyszło, że kwadrat o boku 3 i prostokąt 2 i 6 ?
27 mar 20:21
bezendu:
Tylko jak tutaj dziedzinę wyznaczyć ?
27 mar 20:32
bezendu: ?
27 mar 20:43
bezendu: ?
27 mar 21:03
kyrtap: x nalezy chyba od 0 do 28 czy się mylę?
27 mar 21:10
bezendu:
A skąd mi to wiedzieć ? I nie x tylko współczynnik c ?
27 mar 21:11
kyrtap: czemu współczynnik c?
27 mar 21:12
bezendu:
4a+2c+2b=28 b=3c
a+2c=7
a=7−2c
f(c)=(7−2c)2+3c2
Temu c
27 mar 21:13
kyrtap: zależy od jakiej zmiennej uzależniłeś to
27 mar 21:13
bezendu:
Napisałem, że od c i Twój przedział jest błędny bo za duży
27 mar 21:14
kyrtap: według mnie dziedzina to od 0 do 28 obustronnie otwarta
27 mar 21:15
kyrtap: co też matura w tym roku?
27 mar 21:17
bezendu:
Tak się złożyło, że tak
27 mar 21:18
kyrtap: tak się złożyło
27 mar 21:19
ZKS:
Chyba cuś takiego
| | 7 | | 7 | |
a > 0 ∧ c > 0 ⇒ 7 − 2c > 0 ∧ c > 0 ⇒ c < |
| ∧ c > 0 ⇒ c ∊ (0 ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
27 mar 21:23
kyrtap: możliwe że masz racje już dawno nie robiłem zadań z optymalizacji
27 mar 21:26
kyrtap: ja trochę to innym sposobem bym zrobił
27 mar 21:26
kyrtap: ale sam robię zadania z matury
27 mar 21:26
bezendu:
A za mnie też nikt nie robi przecież
ZKS skąd to wytrzasnąłeś ? możesz szczegółowo ?
27 mar 21:30
kyrtap: źle bezendu odczytałeś moją wypowiedź nie piszę że ktoś Ci rozwiązuje koleszko
27 mar 21:31
ZKS:
Próbowałem w miarę szczegółowo to pisać.
Wiemy że a > 0 oraz c > 0 to chyba wiadomo
dalej wyznaczyłeś a = 7 − 2c więc wstawiamy to a do nierówności
| | 7 | |
a > 0 i otrzymujemy 7 − 2c > 0 ⇒ c < |
| . |
| | 2 | |
| | 7 | | 7 | |
Na końcu bierzemy część wspólną c > 0 ∧ c < |
| ⇒ c ∊ (0 ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
Jasne czy jeszcze nie?
27 mar 21:41
bezendu:
Nie doczytałem, ale potem juz widziałem nierówność Dzięki wszystko zrozumiałe
27 mar 21:42
bezendu:
Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 4, a kąt zawarty między nimi ma miarę 6 0∘ .
Oblicz najmniejszą możliwą wartość obwodu trójkąta
z tw cos
c2=3b2−12b+16
Obw=a+b+c
Obw=4+√3b2−12b+16
f(b)=3b2−12b+16
xb=2
Odp 6 ?
27 mar 21:46
ZKS:

.
27 mar 21:49
bezendu: dzięki
27 mar 21:53
bezendu:
A tutaj nie trzeba dziedziny ?
27 mar 21:59
bezendu: ?
27 mar 22:25
bezendu:
Odpowie ktoś może ?
27 mar 22:32
Godzio:
Dziedzina nie zaszkodzi, ale nie jestem pewien czy jest konieczna
27 mar 22:34
52: Dziedzinę zawsze trzeba... tak mnie uczono.
27 mar 22:35
bezendu:
Ostatnio powiedziano mi, że za to ucinają punkty.. W pierwszym zadaniu była potrzebna a tutaj
nie jest ?
27 mar 22:35
Godzio:
Z tego co pamiętam mi nie ucięli

Dla pewności, dziedzinę pisz tam gdzie się tylko da.
27 mar 22:45
bezendu:
Dzięki. Jak by było zadanie z optymalizacji to by było super. Ale pewnie będzie coś do
liczenia.
27 mar 22:46