matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia algebraiczne
muflon:
y/(x−z)=(x+y)/z=x/y x,y,z są rózne od siebie i dodatnie, wyznacz iloraz x/y, Czy jest jakiś sposób bez układu 3 równań
27 mar 19:08
muflon:
up
27 mar 19:42
Eta:
y
x
x+y
x
=
⇒(*) y
2
=x
2
−xz i
=
⇒(**) xz=y(x+y)
x−z
y
z
y
z (*) x
2
−y
2
−y(x+y)=0⇒ (x−y)(x+y)−y(x+y)=0 ⇒ (x+y)(x−2y)=0 ⇒ ...dokończ
x
to
=...=
2
y
27 mar 19:43
muflon:
dzięki
27 mar 20:05