wielomiany
izzka: Jak obliczyć równanie: x2(x−1)+(x−1)(x−2)=0
nie wiem jak sobie z tym poradzić błagam o pomoc i wskazówki
27 mar 19:05
Piotr:
(x −1) przed nawias
27 mar 19:06
Tadeusz:
wyłączaj (x−1)
27 mar 19:06
izzka: ok ale co dalej?
27 mar 19:08
Piotr:
iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników = 0
27 mar 19:09
izzka: nie rozumiem
27 mar 19:11
Piotr:
gdy wyciagniesz (x−1) zostanie Ci iloczyn a wtedy wystarczy kazdy czynnik przyrownac do 0.
27 mar 19:13
izzka: czyli będzie:
x2(x−1)+(x−1)(x−2)=0
(x−1)x2(x−2)=0
x−1=0 x2=0 x−2=0
x=1 x=0 x=2
Czy dobrze myślę? i czy dobrze to zapisałam?
27 mar 19:26
Piotr:
nie
(x−1)(x2+x−2)=0
dokoncz
27 mar 19:28
izzka: aha ok dzięki

czyli wychodzi x należy do {−2,1}?
27 mar 19:47
Piotr:
no tak rozwiazania to x = −2 lub x = 1
27 mar 19:51
izzka: Dziękuję bardzo
27 mar 19:56
Piotr:
27 mar 20:01