rozwiąż nierówność
krzysz: rozwiąż nierówność
|5 − 2x | − | x +4 | ≤ 2 − 2x
27 mar 19:04
muflon: najpierw
5−2x=0
x+4=0
badasz miejsca 0 pod modułem, potem robisz przedziały i liczysz
27 mar 20:25
krzysz: x = −4
x = 5/2
1. x< −4
−5+2x +x + 4 ≤2 −2x
x ≤ 11/3 x < − 4 ⇒ x < −4
Ale ten przedział jest źle zrobiony, dlaczego?
Przeciez na osi przy obu tych wyrażeniach mam "minusy"
27 mar 21:20
krzysz: tam zamiast 11/3 powinno być 3/5
27 mar 21:22
nocny marek:
27 mar 21:24
krzysz:

Zawsze tego typu zadania robiłem w taki sposób.
27 mar 21:53