Pytanie
mki: Mam pytanie. ||x−1|−|3−x||=2. Najpierw opuszczam zewnętrzną wartość bezwzględną i to co
zostanie będzie równe 2 lub −2, a później muszę rozpisać z definicji, czy jakoś inaczej ?
27 mar 19:01
mki: up
27 mar 19:11
mki: podpowie ktoś?
27 mar 19:18
Tadeusz:
... wszystkie chwyty dozwolone ... byleby sztuka nie cierpiała −
27 mar 19:26
Tadeusz:
|x−1|−|x−3|=−2 lub |x−1|−|x−3|=2
dalej pobaw się w przedziałach −
27 mar 19:30
bezendu:
Szkoda, że tam nie ma + pomiędzy
27 mar 19:31
PW: Udowodnię coś, co warto zapamiętać. Wiadomo, że
−2|u|•|v| ≤ 2uv
− ta nierówność jest oczywista dla każdego kto rozumie definicję wartości bezwzględnej. Jest
też oczywiste, że równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy liczby u i v są różnych znaków
(lub co najmniej jedna z nich jest zerem).
Po dodaniu, stronami |u|2+|v|2 = u2+v2 otrzymamy
|u|2 − 2|u|•|v| + |v|2 ≤ u2 + 2uv + v2
(|u| − |v|)2 ≤ (u+v)2,
skąd wynika
(1) ||u| − |v|| ≤ |u + v|,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy liczby u i v są różnych znaków (lub jedna
z nich jest zerem).
Zastosowanie nierówności (1) w naszym zadaniu daje:
||x−1| − |3−x|| ≤ |x−1+3−x| = 2,
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy liczby (x − 1) i (3 − x) są różnych
znaków lub co najmniej jedna z nich jest serem.
Oznacza to, że zadana równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy
(x−1)(3−x) ≤ 0
(x−1)(x−3) ≥ 0
x∊(−∞,1]∪[3,∞).
Od razu odpowiadam na pytanie:
− A skąd ja miałbym być taki mądry?
− Autor dał wskazówkę w treści zadania: napisał |3−x| zamiast zwyczajowego |x−3|.
27 mar 21:05
pigor: ..., lub np. tak :
||x−1|−|3−x||= 2 ⇔ |x−1|−|3−x|= −2 v |x−1|−|3−x|= 2 ⇔
⇔ |3−x|= 2+|x−1| v |x−1|= 2+|3−x| ⇔
⇔ 3−x= 2+|x−1| v x−3= 2+|x−1| v x−1= 2+|3−x| v 1−x= 2+|3−x| ⇔
⇔ |x−1|= 1−x v |x−1|=x−5 v |3−x|= x−3 v |3−x|= −1−x ⇔
⇔ x−1≤ 0 v x∊∅ v 3−x≤ 0 v x∊∅ ⇔
x ≤1 v x ≥3 ⇔
⇔
x∊(−∞; 1> U <3;+∞) . ...
27 mar 21:47