elementy statystyki
jese: Tabela przedstawia pewne dane i ich liczebność
Wartość 1 3 5 7 9
Liczebność 4 2 6 7 1
a)oblicz średnią arytmetyczną danych
b) wyznacz wariancję tych danych
c) wyznacz odchylenie standardowe tych danych z dokładnością do 0,01
27 mar 18:52
pomocnik: | | 1*4+3*2+5*6+7*7+9*1 | |
Średnia= |
| =4,9 |
| | 4+2+6+7+1 | |
| | (1−4,9)2*4+(3−4,9)2*2+(5−4,9)2*6+(7−4,9)2*7+(9−4,9)2*1 | |
Wariancja= |
| |
| | 4+2+6+7+1 | |
Odchylenie standardowe to pierwiastek z wariancji
29 mar 08:49
29 mar 09:27