.
Piotr 10: Na okręgu opisani trapez, w którym krótsza podstawa ma długość
a , a dłuższa podstawa
tworzy z ramionami kąty o mierze α. Oblicz pole tego trapezu.
Wyszlo mi, że
Może ktoś sprawdzić ?
27 mar 18:39
Eta:
ok
27 mar 18:43
Piotr 10: uff, dziękuję
27 mar 18:45
Piotr 10: Kolejne zadanko
W prostokącie ABCD, w którym IABI=9, IADI=3
√7, na przekątnej AC wybrano taki punkt E, że
IAEI : IECI= 2 : 1. Oblicz sinus kąta ∡EBC.
?
27 mar 19:19
zawodus: A w necie nie ma?
27 mar 19:28
Piotr 10: Nie wiem xD, nie sprawdzałem, to zadania z matury zadania. info
27 mar 19:29
Piotr 10: Ale na 90% powinno być dobrze
27 mar 19:29
zawodus: Jak liczyłeś? Bo ja próbuje w głowie 2x twierdzenie sinusów, ale ram mi się wyczerpał
27 mar 19:31
Piotr 10: no ja tw. pitagorasa, obliczylem dlugosc przekatnej, a z tego z koleii IAEI i IECI
potem wyliczylem cosγ z trojkata prostokatnego nastepnie, z tw kosinuow wyliczyłem dlugosc
IEBI, a potem zapisałem tw kosinusów znowu i cosα zamiemil mi sie na sinβ ( bo α=90− β) jakos
tak
27 mar 19:33
zawodus: Ten początek to w pamięci odcinki to 4 i 8 teraz odcinek EB z cosinusów można a potem sinusy i
koniec

sprawdze w domu bo na twierdzeniu cosinusów mój mózg mówi nie
27 mar 19:39
Piotr 10: Hehe

. Zaraz podesle zadanie znowu z prostokatem, tylko wpierw je zrobie
27 mar 19:40
zawodus: Z której to matury było? Podaj datę tylko
27 mar 20:11
Piotr 10: 8 marca 2014, już zadanie z prostokątem ze srodkiem symetrii zrobiłem
27 mar 20:13
Piotr 10: Zerknij jak mozesz
Oblicz, ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich , że iloczyn cyfr w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 36.
mi wyszlo 72 liczb naturalnych
27 mar 20:15
bezendu:
Też mi tyle wyszło.
27 mar 20:18
Piotr 10: Ok, czyli jest dobrze
27 mar 20:19
zawodus: To z prostokątem ok
27 mar 20:19
Piotr 10: 2x zadanie z prostokątem na jednej maturze hehe xD
27 mar 20:20
zawodus: Liczby też oficjalnie potwierdzone.
27 mar 20:21
Piotr 10: ok thx
27 mar 20:26