wykaż
Matejko: Wykaż że jeżeli ciąg a
n jest arytmetyczny to ciąg określany wzorem b
n=2
an jest
geometryczny.
Wystarczy tyle?
a
n−pierwszy wyraz
a
n+r−drugi wyraz
a
n+r−a
n=r−−ciąg arytmetyczny
b
1=2
an
b
2=2
an+r
| | 2an+r | |
{b2}{b1}= |
| =2r−−ciąg geometryczny. |
| | 2an | |
wystarczy tyle?
27 mar 18:17
Matejko:
27 mar 18:34
Matejko:
27 mar 19:10
Matejko:
27 mar 20:58
Mila:
Tak, ale lepiej na ogólnych wyrazach
b
n+1=2
an+1
| bn+1 | | 2an+1 | |
| = |
| =2an+1−an=2r=const |
| bn | | 2an | |
27 mar 21:02
Matejko: ale miałbym maksa za to zadanie?
27 mar 21:04
Tadeusz:
... wystarczy i nie wystarczy −

Nie nazywaj tego pierwszy wyraz i drugi wyraz
identycznie nie b
1 l nie b
2
| | bn+1 | |
Udowadniasz to poprzez |
| |
| | bn | |
27 mar 21:08