matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
statystyka
jese:
Wykaż,że jeśli wagi danych 5,7,4,1,x są odpowiednio równe 0,1 , 0,2 , 0,3 , 0,3 , 0,1 a średnia ważona jest równa 6,4 to x=30
27 mar 18:05
pomocnik:
5*0,1+7*0,2+4*0,3+1*0,3+x*0,1
=6,4,
0,1+0,2+0,3+0,3+0,1
a stąd x=30
29 mar 08:53