Figury na plaszczyznie kartezjanskiej
Ang: Oblicz współrzędne środka S odcinka AB. gdy
a) A=(220,316)
B = (219, 316)
27 mar 18:05
Ang: Czy ktos potrafi pomoc?
27 mar 18:17
Mila:
| | 220+219 | | 219*(2+1) | |
xs= |
| = |
| =3*218 |
| | 2 | | 2 | |
| | 316+316 | | 2*316 | |
ys= |
| = |
| =316 |
| | 2 | | 2 | |
27 mar 18:34
Ang: A mozna prosic o wyjasnienie?
27 mar 18:49
Mila:
Czego nie rozumiesz?
Skorzystałam ze wzoru na obliczenie współrzędnych środka odcinka.
27 mar 18:58
Ang: To rozumiem ze skorzystanie z tego wzoru. Ale nie rozumiem dalszych obliczen.
27 mar 19:01
Mila:
220+219=2*219+219= wyłączam wspólny czynnik
=219*(2+1)=3*219}
219:2=219−1=218 działania na potęgach
316+316=2*316 suma 2 jednakowych składników.
27 mar 19:06
Ang: I tak nie rozumiem : (
27 mar 19:11
Mila:
To podstaw ;
219=a
2*219+219=2a+a=3a=3*219
Musisz powtórzyc działania na potęgach.
316=b
316+316=b+b=2b=2*316
27 mar 19:16