Wyznacz promień i środek okręgu
Ann : wyznacz promień i środek okręgu o równaniu x2+y2−6x−4y+4=0. Narysuj ten okrąg w układzie
współrzędnych.
No i ja zrobiłam w ten sposób:
x2+y2−6x−4y+4=0
a=−6 b=−4 c=4
S(x0y0)
x0 = −a2 = 62 = 3
y0 = −b2 = 42 = 2
S(3,2)
r = √x02+y02−c = √32+22−4 = √9+4−4 = √9 = 3
i banalny problem nie wiem jak ten okrąg narysować...
27 mar 17:35
J: Kartka papieru i cyrkiel ..... i rysujesz.
27 mar 17:41
Mila:

x
2+y
2−6x−4y+4=0⇔
(x−3)
2−9+(y−2)
2−4+4=0⇔
(x−3)
2+(y−2)
2=3
2
S=(3,2) r=3
27 mar 18:01