wileomiany
izzka: Dany jest wielomian W(x)=x4−4x2+kx+m. Wyznacz parametry m i k, tak, aby pierwiastkami
wielomianu były liczby 2 i −2
Proszę o pomoc wyszło mi że k i m jest równe 0 ale nie jestem pewna czy mam dobrze
27 mar 17:21
J: Oblicz: W(2) = 0 oraz W(−2) = 0, układ równań o dwóch niewiadomych m i k.
27 mar 17:27
izzka: ok tak zrobiłam tylko nie wiem czy mi dobrze wyszło bo u mnie zarówno k jaki i m jest równe 0
27 mar 17:38
J: Pokaż obliczenia.
27 mar 17:44
J: Dobrze
27 mar 17:46
izzka:
24−4*22+k*2+m=0
(−2)4*4*(−2)2+k*(−2)+m=0
16−16+2k+m=0
16−16−2k+m=0
2k+m=0
m=2k
2k+2k=0
m=2k
4k=0
m=2*0
k=0
m=0
27 mar 17:51
izzka: ok dziękuję
27 mar 17:51
J:
27 mar 17:52