WYZNACZ ALFA PILNE!
Darek: | | √2 | |
Wyznacz α wiedząc, że cosα= |
| oraz: 0<α<90, i drugi przykład: 270<α<360 |
| | 2 | |
27 mar 17:17
J: α = 45o , α = 270 + 45 = 315o
27 mar 17:19
Darek: jeszcze jakbyś mógł mi opisać po kolei jak to zrobiłeś bo nie ogarniam
27 mar 17:20
xyzcop: "W pierwszej ćwiartce wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i
cotangens, a w czwartej cosinus" słyszałeś o takim czymś
27 mar 17:21
xyzcop: 0<α<90 to jest 1 ćwiartka czyli czytasz normalnie z tablicy bo akurat jest tam, że dla √2/2
α=45
270<α<360 to 4 ćwiartka czyli cosinus też jest dodatni i nie musisz nic zmieniać tylko dodajesz
45 do 270 bo ma być większe od 270
27 mar 17:23