Zbadaj zbieżność szeregu...
Maciey: Zbadaj zbieżność szeregu.
korzystając z kryterium porównawczego.
Wiem, że szereg będzie zbieżny jednakże nie wiem jak go rozpracować tak aby go ograniczyć z
góry..
Próbowałem mnożyć przez sprzężenie jednakże chyba coś mi nie wychodzi.
Uprzejmie proszę o pomoc
27 mar 17:05
Maciey: Bump
27 mar 18:15
Krzysiek: pomysł ze sprzężeniem jest dobry, tylko czy tam jest √n+1 czy √n+1 ?
27 mar 18:22
Maciey: Niestety
√n+1
27 mar 18:26
Krzysiek: to szereg jest rozbieżny i ogranicz ciąg od dołu
27 mar 18:41
Maciey: hmm prawdę mówiąc to gdy na początku, orientacyjnie szacuje zbieżność szeregu to wychodzi mi
zbieżność..
Problem mam tego rodzaju, że nie wiem jak przekształcić powyższy przykład aby później szło to
jakoś ograniczyć czymś normalnym
27 mar 22:55
Godzio:
| √n + 1 − √n + 1 | | √n + 1 − √n | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| n | | n | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| ≥ |
| + |
| |
| | n(√n + 1 + √n) | | n | | 2n√n + 1 | | n | |
Szereg możemy robić na dwa osobne szeregi
Ten pierwszy jest zbieżny, drugi rozbieżny, w sumie dają szereg rozbieżny. (wyrazy są dodatnie
więc rozbicie i uzasadnienie jest poprawne)
27 mar 23:03