nierówności kwadratowe
maryska: Proszę o odpowiedź i sprawdzenie, co ja robię źle

Jeżeli mam nierówność kwadratową np.
4x+5>x
2
a=4, b=5, c=1
Δ= b
2−4ac
Δ=5
2− 4*4*1
Δ= 25−16
Δ=9
√9=3 do tej pory wydaje mi się, że wszystko jest dobrze
x
1= −b−√Δ /2a
x
1= −5−3 / 2a
x
1= 0 w takim razie x
2powinien= −1/4
Bardzo proszę o odpowiedź, bo chyba nie umiem liczyć x
1 i x
2 albo po prostu mam źle znaki
27 mar 17:05
Iwona: jeżeli − x2+4x+5>0
to Δ= 44 −4 * (−1) * 5 =16+20 = 36
27 mar 17:11
J: 4x + 5 > x2 ⇔ x2 − 4x − 5 < 0 i a = 1 , b = − 4, c = − 5
27 mar 17:12
maryska: Dziękuję bardzo

Czyli jednak w delcie tkwił problem
27 mar 17:19