matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz wyrażenie w prostszej postaci
Żaneta:
Zapisz wyrażenie : (x−2
√
7
)
2
+(x−2
√
7
)(x+2
√
7
)+4x
√
7
w prostszej postaci. Oblicz jego wartość dla x=
√
√
7
√
47
27 mar 16:42
agulka:
=x
2
−4
√
7
x+28+x
2
−28+4
√
7
x=x
2
27 mar 17:23