pomocy
xyzcop: | |
Z jakiego wzoru to rozpisać |
| |
27 mar 16:21
27 mar 16:25
xyzcop: Ok dzięki zaraz sprawdzę czy wyjdzie bo taką nierówność mam
27 mar 16:28
xyzcop: | |
≤ n pomoże ktoś, tylko prosił bym o dokładne rozpisanie bo mi wychodzi inaczej niż w |
| |
odpowiedziach i nie wiem co robię źle.
27 mar 16:35
27 mar 16:40
xyzcop: o kurcze a skąd się takie coś bierze
27 mar 16:41
xyzcop: To jest tym wzorem zrobione
| |
= n(n−1)(n−2)*...*(n−k+1)1*2*3*...*k ? |
| |
27 mar 16:45
pigor: ..., np. tak : jeśli tylko
n ≥3 i n∊N, to
| | n(n−1)(n−2) | |
⇔ |
| ≤ n /* 6 ⇔ n(n−1)(n−2) ≤ 6 ⇔ |
| | 3*2*1 | |
⇔ n(n−1)(n−2) ≤ 3*2*1 ⇔
n=3 . ..
27 mar 16:45
J: | | n! | | (n−3)!(n−2)(n−1)n | | (n−2)(n−1)n | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (n−3)!(n − n +3)! | | (n−3)!*3! | | 6 | |
27 mar 16:47
pigor: | | | | | |
..., skorzystałem oczywiście ze wzoru | = | .  |
| | | |
27 mar 16:47
xyzcop: Dzięki, ale muszę to przeanalizować dokładnie bo kiepsko z tym u mnie.
27 mar 16:56
xyzcop: Kurcze nie rozumiem jeszcze tego co zrobił "J" mianowicie:
n! przekształcił na (n−3)!(n−2)(n−1)n

?
27 mar 17:01
xyzcop: A nie dobra dziękuję już czaje..
27 mar 17:03