nierówności kwadratowe
aga: Rozwiąż nierówność:
a) x
2 −x >= 6
i teraz chyba ma mieć taką postać x2−6>=0
zastanawiam się co teraz mam zrobić, wyciągać pierwiastek

Proszę o podpowiedź
27 mar 16:21
xyzcop: x2−x−6>0
Δ=1−4*1*(6)= 1+24=25
√Δ = 5
x1= 1−52 = −2
x2= 1+52=3
Ramiona w górę bo a>0
xe(−nieskończonosć; −2) u (3; + nieskończoność)
27 mar 16:25
aga: aa, czyli najpierw trzeba obliczyć deltę

Dzięki bardzo
27 mar 16:26
xyzcop: AAAA chyba ze to = miało znaczyć że, ≥
To będzie xe(−nieskończonosć; −2> u <3; + nieskończoność)
27 mar 16:26
aga: tak, przepraszam, tak właśnie miało być. Dzięki jeszcze raz.
27 mar 16:28
pigor: .., lub np. tak :
x2−x ≥ 6 ⇔ x
2−x−6 ≥0 ⇔ x
2+2x−3x−6 ≥0 ⇔ x(x+2)−3(x+2) ≥0 ⇔
⇔ (x+2)(x−3) ≥0 ⇔
x≤ −2 v x ≥3 ⇔
x∊(−∞;−2> U <3;+∞). ...
27 mar 16:51