proszę bardzo o pomoc:-)
magda.: : Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A(−2;0) B(6;0) i
C(4;6)
27 mar 16:15
Janek191:
Korzystamy z wzoru
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
Mamy
I ( − 2 − a)2 + ( 0 − b)2 = r2
II ( 6 − a)2 + ( 0 − b)2 = r2
III (4 − a)2 + ( 6 − b)2 = r2
4 + 4 a + a2 + b2 = r2
36 −12 a + a2 + b2 = r2; odejmujemy stronami
32 − 16 a = 0
a = 2
====
Wstawiamy a = 2 do II
( 6 − 2)2 + b2 = r2 ⇒ r2 = b2 + 16
więc z III równania otrzymamy
4 + 36 − 12 b + b2 = b2 + 16
24 − 12 b = 0
b = 2
====
S = ( a; b ) = ( 2; 2)
===============
28 mar 01:44
5-latek:
28 mar 08:59
J:

Czes 5−latek

Twoje rysunki są coraz lepsze. Ja się uczę.To rysunek treningowy.
Czy np. π lub symbol pierwiastka trzeba rysować, czy jest inny sposób ?
28 mar 10:06
5-latek:

Witaj

Podpatrzylem ze tak symbol pierwiastka zapisuje
Eta (robi to z linii
tak samo bedziesz musial zrobic z pi bo sie nie wpisuje z tej linii (tam gdziie jest (rysuje
28 mar 10:23
5-latek: najgorsze to sa rysunki bryl

A probowales robic wykresy ?
28 mar 10:27
J: Tak, i jak na razie, to ledwo wychodzi mi parabola.
28 mar 10:30
5-latek:

Tam gdzie jest rysuje to masz takie okienko y= (jest okoinko ) Klikasz na uklad wspolrzednych
Wpisujesz tam wzor fujnkcji i klikasz na okienko wykresu obok
| | 1 | |
narysowalem funkcje y= |
| |
| | x2 | |
28 mar 10:36
5-latek: Mi chyba to podpowiedzial Saizou
28 mar 10:44
J: Dzieki

Będe próbował.
28 mar 10:45