Wartość bezwględna
ReVo: Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=|x|+2*|x−2|+3*|x+4| w przedziale <−5;5>.
27 mar 16:07
J: Rozpatruj funkcje w przedziałach: <−5,−4) ; <−4,0) ; <0,2) ; <2,5>
27 mar 16:11
ReVo: Czyli co mam popodstawiać f(−5) f(−4) itd?
27 mar 16:15
J:
Nie, pozbywać się wartości bezwzglednej w zależności od znaku wyrażenia pod wartością
bezwzględną,
w poszczególnych przedziałach.
Np. w przedziale <−5,−4) f(x) = − x +2(−x +2) +3(−x − 4)
27 mar 16:19
ReVo: No dobra i co dalej?
27 mar 16:29
J: czyli f(x) = − 6x − 8 i f(−5) = − 6(−5) − 8 = 22
Teraz: <−4,0) : f(x) = −x +2(−x+2) +3(x+4) = −3x + 3x + 16 = 16 i f(4) = 16 itd...
27 mar 16:37