Proszę pomórzcie jeżeli ktoś to umie rozwiązać.... była bym bardzo wdzięczna
Sylwia: Zadanie 1
Wielomiany P(x)=(x−1)3+ax+b i (x2+2x−1)(x−5)+8x+4 są równe.
a) Znajdź liczny a i b.
b) Rozwiąż równanie P(x)=0.
Zadanie 2
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=3x2+2x−5.
a) Znajdź te argumenty dla których funkcja f przyjmuje większą wartość niż funkcja
g(x)=−x2−10x−14.
b) Zapisz trójmian 3x2+2x−5 jako iloczyn dwóch wielomianów stopnia pierwszego o
współczynnikach całkowitych.
27 mar 15:51
Patronus:
P(x) = (x−1)(x
2−2x+1) + ax + b = x
3 − 2x
2 + x − x
2 + 2x − 1 + ax + b =
= x
3−3x
2 + 3x − 1 + ax + b = x
3 + −3x
x + (3+a)x + b
Q(x) = x
3 − 5x
2 + 2x
2 − 10x − x + 5 = x
3 − 3x
2 − 11x + 5
i teraz trzeba porównać odpowiednie współczynniki
3+a=−11
b =5
Potem podstaw a i b do P(x) i znajdź x
27 mar 15:57
J: 1) Wykonaj działania i porównaj współczynniki.
27 mar 15:57
J: 2a) Rozwiąż nieówność : 3x2 + 2x − 5 > −x2 − 10x − 14
27 mar 16:07
Sylwia: Dziękuję bardzo Petronus tylko wytłumacz mi jeszcze o co chodzi z tymi współczynnikami bo
szczerze mówiąc matma to dla mnie czarna magia a muszę mieć to rozwiązane na jutro dlatego
zwróciłam się o pomoc
27 mar 16:13
Sylwia: Dziękuję J
27 mar 16:15
J: 2b) = 3x2 + 5x − 3x −5 = 3x(x−1) +5(x−1) = (3x+5)(x−1)
27 mar 16:24
Sylwia: Dzięki wielkie
27 mar 16:50