matematykaszkolna.pl
Zadania z prawdopodobieństwa Tomasz: Cześć, pomoże mi ktoś w rozwiązaniu zadań? 1) Z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia wylosowania asa lub damy. 2) W urnie są 3 kule białe i 8 czarnych. wylosowano dwa razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano kule o różnych kolorach. Z góry dziękuję za pomoc.
27 mar 14:59
Tadeusz: 1) Kart w talii jest 52 ... wśród nich cztery Asy i cztery Damy To czego "żabka nie kuma" emotka
27 mar 15:03
Tomasz: Działu prawdopodobieństwa i statystyki, który wydaje się prosty emotka
27 mar 15:04
Tadeusz: ... to może poczytaj troszkę teorii nim weźmiesz się za zadania. To specyficzne działy ... rzeczywiście dość proste ... bo mało "zazębiające się" z innymi działami ( ... no ... może z działaniem na ułamkach) −emotka
27 mar 15:12
Tomasz: Może rzeczywiście tak zrobię. Chciałem po prostu zadanie zrobić i mieć spokój, ale na pewno "ogarniając" ten dział nic nie stracę emotka Dzięki emotka
27 mar 15:20
Tadeusz: ... −emotka
27 mar 15:23
J: Ad 2 )
 11! 
IΩI =

(11 −2)! 

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

nawias
8
nawias
nawias
1
nawias

IAI =
*

27 mar 15:26
Tomasz: Zapytam tylko bo wziąłem się za pewne zadanie. Jego treść brzmi następująco: Rzucamy dwoma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze na pierwszej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek. I mam tak: Ω= 6*6=36 Ω=36 A−Na pierwszej kostce wypadła nieparzysta liczba. nieparzyste 1,3,5 A=3*6 P(A)= 186 czy P(A)=1836 ?
27 mar 15:32
J: Czy P(A) może mieć wartość wiekszą od 1 ?
27 mar 15:42