Zadania z prawdopodobieństwa
Tomasz: Cześć, pomoże mi ktoś w rozwiązaniu zadań?
1) Z talii 52 kart losujemy jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia wylosowania asa
lub damy.
2) W urnie są 3 kule białe i 8 czarnych. wylosowano dwa razy po jednej kuli bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano kule o różnych kolorach.
Z góry dziękuję za pomoc.
27 mar 14:59
Tadeusz:
1) Kart w talii jest 52 ... wśród nich cztery Asy i cztery Damy
To czego "żabka nie kuma"

−
27 mar 15:03
Tomasz: Działu prawdopodobieństwa i statystyki, który wydaje się prosty
27 mar 15:04
Tadeusz:
... to może poczytaj troszkę teorii nim weźmiesz się za zadania.
To specyficzne działy ... rzeczywiście dość proste ... bo mało "zazębiające się"
z innymi działami ( ... no ... może z działaniem na ułamkach) −
27 mar 15:12
Tomasz: Może rzeczywiście tak zrobię. Chciałem po prostu zadanie zrobić i mieć spokój, ale na pewno
"ogarniając" ten dział nic nie stracę

Dzięki
27 mar 15:20
Tadeusz:
... −
27 mar 15:23
27 mar 15:26
Tomasz: Zapytam tylko bo wziąłem się za pewne zadanie. Jego treść brzmi następująco:
Rzucamy dwoma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, ze na pierwszej kostce
wypadła nieparzysta liczba oczek.
I mam tak:
Ω= 6*6=36
Ω=36
A−Na pierwszej kostce wypadła nieparzysta liczba.
nieparzyste 1,3,5
A=3*6
P(A)= 186
czy
P(A)=1836
?
27 mar 15:32
J: Czy P(A) może mieć wartość wiekszą od 1 ?
27 mar 15:42