.
MaQu: Witam , jest ktoś kto mógłby pomóc. W kuli o promieniu R umieszczono 4 przystające kulki. Jaką
największą wartość może przyjąć suma ich objętości ?
27 mar 12:51
wredulus_pospolitus:

przekrój:
27 mar 12:57
MaQu: No dobra ale jaką
największą wartość może przyjąć suma ich objętości ?
27 mar 13:11
wredulus_pospolitus:
a popatrz na rysunek ... jaki widzisz związek pomiędzy promieniem kuli, a promieniami kul
umieszczonych w środku

to już masz gotowe wszystko aby wyliczyć objętość tych 4 kul.
27 mar 13:13
MaQu: no taki że 2 kule są w promieniu w tej jednej kuli , bo wstepnie obliczyłem i wyszło mi w
przybliżeniu 88,7cm3, ale coś chyba spartaczyłem
27 mar 13:25
wredulus_pospolitus:
a ile wynosi R

bo skoro Ci wyszedł konkretny wynik ...
27 mar 13:43
MaQu: R =4 , bo pomyslałem że skoro 4 kule , chcesz to moge nanieśc obliczenia , bo niewiem czy robię
dobrze ale próbuję , bo widzę na tej stronie ludziska wrzucają zadanka i myslą że ktoś im
zrobi , ale to tez samemu trzeba troszkę się zainteresować
27 mar 14:06
J:
Rysunek pokazuje, kiedy ta wartość jest największa, ano wtedy , gdy kule są styczne do siebie i
do kuli dużej.
| | 1 | |
Promień czarnej kuli to |
| R. Połacz środki czarnych kul czarnych i srodek np prawej szarej |
| | 4 | |
kuli.
Oznacz przez x promień małej kuli i spróbuj go obliczyć.
27 mar 14:16
MaQu:

Czekaj teraz to mam mętlik ale o to chodziło (sorki że niechlujny rysunek ) i teraz tą 1/4
podstawić do wzoru na objętość ?
27 mar 14:27
J:

| | 1 | | 1 | |
a = |
| R , b = R − x , c = |
| R + x |
| | 4 | | 4 | |
27 mar 14:29
J:
To co narysowałem, to połowa Twojego trójkata. Wierzchołek przy kącie prostym to środek dużej
kuli
27 mar 14:32
MaQu: no dobra czaję te obliczenia , ale co jeszcze muszę zrobić aby dokończyć to zadanie ?
27 mar 14:36
J:
| | 1 | |
Policz x , potem oblicz sumę objętości tych czterech kul: 2 czarne o promieniu |
| R i 2 |
| | 4 | |
szare o promieniu x , koniec.
27 mar 14:42
MaQu: o dzięki serdeczne teraz czaje dam sobie radę, uratowałeś/aś mnie

, ale mam prośbę zerkniesz
za kilka minut bo zrobiłem inne zadanko ale z odchyleniem standardowym i wydaje mi się że
wszystko ok ale wole sięgnąć opinię drugiej osoby , dodam w tym temacie nie będę robić nowego
27 mar 14:46
J: Dawno nie bawiłem się w te klocki, ale z pewnością ktos Ci pomoże
27 mar 14:48
MaQu: W kolejnych dniach tygodnia o godz 12 odnotowano nastepujące temp.powietrza
18,21,18,17,22,17,20 stopni,celsjusza. Oblicz stosunek odchylenia stand. do sredniej dziennej
temp.. Wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku .
18,21,18,17,22,17,20
x=18,21,18,17,22,17,20 = 133 = 19
7 7
X=19
ς − znak umowny signa , bo nie moge znaleźć tu
ς= w pierwiastku wszystko(18−19)2 i tak do końca ze wszystkimi i podzielić przez 7
nastepnie
ς= w pierwiastku (−1)2+ i obliczam i również dziele przez 7
później wszystko dodaję i przez 7
wychodzi 24/7 w pierwiastku = w pierwias.3,43
i potem pierwiastkuję i wychodzi w przybliżeniu 1,85 dobrze wyjaśniłem i wydaje mi się ze ok
27 mar 14:58
J: | | δ | |
Masz obliczyć: |
| , gdzie δ = √δ2 i aśr = 19. |
| | aśr | |
27 mar 15:10
MaQu: i tak uczyniłem tylko tu nie dodałem całych przykładów tylko początki każdego przykładu
27 mar 15:17