trójkaty
kasiula:

Na rysunku obok dwusieczne kątów trójkąta ABC przecięły się w punkcie D. Jeżeli
kątADB=130stopni to: ile się równa ACD?
Jak to trzeba obliczyć może ktoś mi pomóc?
27 mar 12:34
Janek191:
40 o
27 mar 12:38
kasiula: a jak to obliczyłeś?
27 mar 12:40
kasiula: skąd te 40 stopni ja w odpowiedziach mam podane że 80 stopni ale nie wiem jak to obliczyc
27 mar 12:47
J: Bo ma być 80
o 
"Janek191" policzył kąt BCD = 40
o , a kąt ACB = 2*BCD = 2*40
o = 80
o
27 mar 12:51
Tadeusz:
... bo jest 80 −
27 mar 12:51
Janek191:

W Δ ABD mamy α + β = 180
o − 130
o = 50
o
więc
2 α + 2 β = 2*( 50
o) = 100
o
zatem 2 δ = I ∡ ACB I = 180
o − ( 2α + 2β) = 80
o
i dlatego
δ =I ∡ ACD I = 0,5 * 80
o = 40
o
============================
27 mar 12:52
J: Jednak dobrze ...

Kąt ACD = 40
o. Kat ACB ma 80
o
27 mar 12:53
J: "Tadeusz" złapał sie na to samo co ja

Chodziło o kąt: ACD
27 mar 12:55
Janek191:
Nie śpijcie Koledzy
27 mar 12:58
Tadeusz: −
27 mar 12:59