trójkąty
tomek:

w trójkąt różnoboczny ABC wpisano kwadrat o boku 4cm. Wiadomo że AB=20cm. Oblicz wysokość
trójkąta opuszczoną na bok AB. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
27 mar 11:55
J: To nie jest trójkąt równoboczny.
27 mar 11:56
5-latek: Zle przeczytales Jest roznoboczny

)
27 mar 11:58
J: | x | | x+4 | |
| = |
| ⇔ 20x = 4x + 16 ⇔ 16x = 16 ⇔ x = 1 i h = 4 + x = 5 |
| 4 | | 20 | |
27 mar 12:05
Domel:

Więc H = ?
27 mar 12:21
Domel: O sory − za długo nie odświeżałem
27 mar 12:22
tomek: dziękuję bardzo
27 mar 12:24
J: Za to pokazałeś, co to jest x ,czego ja nie zrobiłem
27 mar 12:24