geometria analityczna
AlbertoKnox: Witam. Geometria analityczna.
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M (0,1) i stycznego do dwóch prostych o
równaniach x+y−2=0 i x+y+3=0.
Promień obliczyłem i mam jedno równanie z odległością od środka do punktu z dwoma niewiadomymi.
Jak znaleźć drugie równanie? Chyba, że trzeba jakimś innym sposobem?
27 mar 10:57
Tadeusz:
Zauważyłeś pewnie, że podane proste są równoległe
Wiesz zatem na jakiej prostej będą leżały środki szukanych okręgów − bo będą dwa −
27 mar 11:09
AlbertoKnox: No tak bo środki będą z jednej i drugiej strony punktu. Ale nie wiem jak wyznaczyć tą prostą.
Prosta równoległa y=x+b, ale skąd te b? Od r jakoś je uzależnić? I oczywiście już dziękuje za
wszelką pomoc.

A czyżby wyznaczyć prostą przez M i w jedną i drugą stronę r?
27 mar 11:24
Tadeusz:

masz proste:
y=−x+2
y=−x−3 to jaki problem z wyznaczeniem b
27 mar 11:28
AlbertoKnox: No fakt

Sory, że zamotałem, pisałem o równoległej a myślałem o prostopadłej. Dzięki teraz to
już chyba zrobię.
27 mar 11:35