Pomoże ktoś w zadaniach ? będe wdzięczna ;-)
Ruda: 1. Średnia arytmetyczna trzech liczb a, b, c jest równa 2. Wariancja tych liczb
wynosi 3. Oblicz sumę kwadratów liczb a, b i c.
2.Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy walca pod kątem
alfa, takim Ŝe tg alfa =2/3. Promień podstawy walca ma długość 24. Wyznacz pole
powierzchni bocznej tego walca
3.W kulę o promieniu długości R=6,5 wpisano walec o promieniu podstawy r=6.Oblicz
wymiary przekroju osiowego tego walca.
27 mar 10:48
J:
Ad1)
a + b + c = 6 i (a−6)2 + (b−6)2 + (c−6)2 = 9
a2 + b2 + c2 = 12(a+b+c) − 3*36 + 9 = 12*9 − 12*9 + 9 = 9
27 mar 11:12
radek: dzięki
27 mar 11:15
J:

Ad3) Pole przekroju walca P = 2r*H , gdzie H = 2x i x oblicz z Tw.Pitagorasa.
27 mar 11:28
ruda: ok
27 mar 11:33
J:

| | H | |
Ad2) |
| = tgα , stąd oblicz H , a potem Pb = 2πr*H |
| | 2r | |
27 mar 11:34
ruda: dzięki !
27 mar 11:54