Z cyfr zbioru {0;2;3;5;8} tworzymy liczby trzycyfrowe parzyste o niepowtarzający
zadanie: Zad1.
Z cyfr zbioru {0;2;3;5;8} tworzymy liczby trzycyfrowe parzyste o niepowtarzających się cyfrach.
Takich liczb możemy utworzyć:
A 24 B 28 C 30 D 36
Zad2.
| | 2x2−1 | |
Wyrażenie |
| jest określone w zbiorze: |
| | 4x4−1 | |
Wiem że będzie tak:
4x
4−1=0
4x
4=1 / :4
| | 1 | |
x4= |
| i jak to wyliczyć ? |
| | 4 | |
Zad.3
Jeżeli m=−2log0,0001 to
3√m jest równe:
A.−4 B.−2 C.2 D.4
27 mar 08:58
Uczę się: zad1. D
3*4*3
27 mar 09:03
zadanie: na pewno ? bo w odp mam C. może błąd jest nie wiem
27 mar 09:03
Uczę się: no to jeszcze raz, może ktoś inny poprawi.
na trzecie miejsce musisz dać 0,2,8 − bo musi być parzysta, czyli 3 liczby
na drugie miejsce możesz dać wszystko − 1 liczba z ostatniego miejsca czyli możesz dać na 4
sposoby.
Na pierwsze miejsce nie mozesz dać 0, więc zostają 4 cyfry. odejmujesz dwie cyfry które są na
dwóch ostatnich miejscach i zostają 3 cyfry które możesz wpisać.
czyli wg mnie to 3*4*3
27 mar 09:06
zadanie: pewnie błąd w odpowiedziach
27 mar 09:09
Uczę się: sorka, na 1 miejscu 4−2 =2 czyli dwie cyfry można dać na 1 miejscu.
2*4*3
27 mar 09:10
J: Zad 2)
| | 1 | | 1 | |
x4 = |
| ⇔ x = 4√14 = ( |
| )1/4 = 4−1/4 = (22)−1/4 = 2−1/2 = |
| | 4 | | 4 | |
27 mar 09:51
J:
Zad.3) log0,0001 = log10−4 = −4log10 = −4 , zatem m = −2*log0,0001 = −2*(−4) = 8
stąd: 3√m = 3√8 = 2 , odpowiedź C.
27 mar 09:55
zadanie: ok dzięki a w 1 zadaniu to jak zrobić ? który wynik dobry
27 mar 12:14
J: Moim zdaniem odp A : 24
27 mar 12:17
Janek191:
z.1
0,2,3,5,8 − dane cyfry
n − cyfra nieparzysta
p − cyfra parzysta
npp, nnp, pnp, ppp
2*3*2 + 2*1*3 + 2*2*2 + 2*2*1 = 12 + 6 + 8 + 4 = 30
Odp. C
======
27 mar 12:25
J: Tak,poprawna odpowiedź to 30
27 mar 12:34