rozwiąże ktoś :(
Krzyś: a)x2 +6x+9
b)x3+x2−x−1
c)x6−3x5−x3−3x2
27 mar 05:41
Piter: to jest funkcja kwadratowa
27 mar 06:15
Piter: czy to wielomioany
27 mar 06:17
J: a) x2 + 6x + 9 = 0 ⇔ (x + 3)2 = 0 ⇔ x + 3 = 0 ⇔ x = − 3
27 mar 07:46
J: b) x3 + x2 − x − 1 = 0 ⇔ x2(x +1) − (x +1) = 0 ⇔ (x2 −1)(x +1) = 0 ⇔ x = 1 lub x = − 1
27 mar 07:49
J: Sprawdź, czy dobrze przzepisałeś 3 przykład ?
27 mar 07:54
Uczę się: może chodziło mu o
x6−3x5−x3−3x2
27 mar 07:56
Uczę się: + na środku a nie −
27 mar 08:02
J:
c) ⇔ x2(x4 − 3x3 + x − 3) = 0 ⇔x2[x3(x − 3) + (x − 3)] = 0 ⇔x2(x3 +1)(x − 3) = 0
⇔ x = 0 lub x = − 1 lub = 3
27 mar 08:11