wzor vieta
Skejcik: Dla jakich wartości parametru m równanie (tutaj nie ważne) ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste, których suma jest o jeden większa od ich iloczynu.
I tutaj głupieje, dosłownie!

Dlaczego
x1+x2=x1*x2+1
A nie
x1+x2+1=x1*x2?
27 mar 01:13
Tadeusz:
bo to suma jest większa ... to po co ją powiększać ...−
27 mar 01:20
Skejcik: To nadal jest bez sensu

skoro jest suma większa i nie ma sensu jej powiększać to po kiego grzyba powiększać iloczyn?
27 mar 01:22
Tadeusz:
... bo on jest mniejszy
a skoro chcesz postawić znak = ... to musisz go powiększyć
27 mar 01:25
Piotr:
mozesz zapisac x1+x2 − 1 = x1*x2
27 mar 01:27
Skejcik: Zrozumiałem

Mam następujący problem bo nie wiem skąd to się bierze.
Jeżeli
|x1|+|x2|<=1 podniosę do kwadratu
to dlaczego mi się robi
x1
2+x2
2+2|x1*x2|<=1
27 mar 03:19
Skejcik: Mój błąd
x12+x22−2x1x2+2|x1*x2|<=1
27 mar 03:19
Skejcik: W sensie nie rozumiem skąd ta wartość bezwzględna przy x1*x2
Bo tamto wiem, że ze skróconego wzoru oraz dlatego, że są nieujemne wartości.
27 mar 03:27
Skejcik: Ładnie proszę
28 mar 14:42