...
mata: Długość boków trójkąta tworzą ciąg geometryczny. Długość najkrótszego wynosi 4. Obwód jest
13/10 razy wiekszy od sumy długosci bokow najdluzszego i najkrotszego . Wyznacz dlugosci bokow
trojkata/ blagam o pomoc

nie wychodza mi wyniki

:(
26 mar 23:33
nocny marek: Przedstaw swoje obliczenia, poprawię.
26 mar 23:38
mata: okej
26 mar 23:42
mata: Dane: a,b,c − kolejne wyrazy ciągu geometrycznego
a=4
Obw=13/10(a+c)
uklad rownan:
b2=ac b2=ac
a+b+c=13/10(a+c) wtedy tylko wtedy 4+b+c=13/10(4+c) | *10 wtedy tylko wtedy
a=4 a= 4
b2=4c
40+10b=13(4+c)
a=4
26 mar 23:44
mata: i delta nie wychodzi wtedy pełna
26 mar 23:46
mata: :(
26 mar 23:46
mata: musze mieć bład w odznaczeniu za najkrotszy bok chyba
26 mar 23:47
mata: kurde to strasznie wazne
26 mar 23:48
Tadeusz:
10(1+q+q
2)=13(1+q
2) ⇒ 3q
2−10q+3=0 itd
26 mar 23:56
nocny marek: O już masz .
26 mar 23:57
Piotr:
chyba coś sie nie zgadza. o ile sie nie myle to nie jest spelniona nierownosc trojkata i taki
trojkat nie istnieje. po szybkich przeliczeniach wyszlo 4,12,36.
27 mar 00:04
mata: dziekuje

!
27 mar 00:05
Tadeusz:
dokładnie
ani q=1/3 ani q=3 nie jest rozwiązaniem w warunkach zadania
27 mar 00:06
27 mar 00:13
Tadeusz:
też nie jest spełniona nierówność i wtedy 4 nie jest najkrótszym −
27 mar 00:14
Piotr:
4 ma byc najkrotszym i tez nie jest spelniona nierownosc trojkata.
27 mar 00:16
Eta:
Jasne,że nie jest

Myślę ,że w zadaniu ma być
najdłuższy bok ma długość
4 !
wtedy:
| | 3 | | 8 | |
q= |
| i mamy : |
| , 2,4 i warunek trójkąta jest spełniony |
| | 4 | | 3 | |
27 mar 00:23
Tadeusz:
... pewnie
mata ... to nie herbata ... a dorwała się do pigwówki −
27 mar 00:27
Eta:
27 mar 00:28
Tadeusz:
−
27 mar 00:32
Piotr:
Eta przeciez wtedy nie ma ciagu geometrycznego..
| | 3 | |
2* |
| ≠ 4  |
| | 4 | |
mysle, ze ktos ukladajac zadanie nie pomyslal o nierownosci trojkata.
27 mar 01:21