znajdz liczby calkowite
Lola: znajdz wszystkie liczby calkowite n dla ktorych wyrazenie
n2+1n+1
jest liczba calkowita
26 mar 23:23
Piotr:
0,1
26 mar 23:49
Lola: ale jaki jest tego dowod?
27 mar 00:02
5-latek: Jak podzielisz n2+1 przez n+1 to dostaniesz postac kanoniczna
Z tej postaci odczytasz rozwiazania
27 mar 00:05
ICSP: −3 , −2 również pasują.
27 mar 00:07
Maslanek: To ja trochę inaczej:
| n2+1 | | (n+1)2−2n | | 2n | | 2(n+1)−2 | | 2 | |
| = |
| =(n+1)− |
| =(n+1)− |
| =(n−1)− |
| |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
Zatem: n∊{−3, −2, 0, 1}
27 mar 00:11
Piotr:
zapomniałem o ujemnych
27 mar 00:12
Bogdan:
| n2 + 1 | | n2 − 1 | | 2 | | 2 | |
| = |
| + |
| = n − 1 + |
| |
| n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | | n + 1 | |
Dzielniki 2: −2, −1, 1, 2
n + 1 = −2 ⇒ n = −3
n + 1 = −1 ⇒ n = −2
n + 1 = 1 ⇒ n = 0
n + 1 = 2 ⇒ n = 1
27 mar 00:13
ICSP: | n2 + 1 | | n2 − 1 + 2 | | 2 | |
| = |
| = (n−1) + |
| |
| n+1 | | n + 1 | | n+1 | |
27 mar 00:13