Równania wielomianowe z parametrem
basz55:
Dla jakich wartości parametru p równanie (x+1)[(x2+(p+2)x+(p−1)2]=0 ma tylko jedno
rozwiązanie?
26 mar 22:43
pigor: ..., otóż dane równanie
(x+1)[(x2+(p+2)x+(p−1)2]= 0 ma tylko 1 rozwiązanie ⇔
⇔ (x+1=0 i Δ= (p+2)
2−4(p−1)
2< 0) v
v (x+1=0 i Δ= (p+2)
2−4(p−1)
2=0 i x= −
b2a= −
p+22≠−1)
i stąd wyznacz p . ...
26 mar 23:08
Tadeusz:
| | b | | p+2 | |
x= − |
| = − |
| ≠−1 ... to jeszcze wytłumacz to ≠ −  |
| | 2a | | 2 | |
26 mar 23:17
pigor: ., przepraszam już przysypiałem ; idę więc spać ; dobranoc
26 mar 23:26
pigor: ... . Dla jakich wartości parametru
p równanie
(x+1)(x2+(p+2)x+(p−1)2)= 0 ma tylko jedno rozwiązanie ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to wyspany i już.bardziej ...

"trzeźwo" myślący powiem np. tak :
dane równanie
ma 1 pierwiastek , tylko taki, że x+1=0 ⇔
x= −1 ⇔
⇔
Δ ≤ 0 i − b2a= −1 /* (−1) ⇔ (p+2)
2−4(p−1)
2 ≥0 i
12(p+2)=1 ⇔
⇔ (p+2−2p+2)(p+2+2p−2) ≥0 i p+2=2 ⇔ (−p+4)*3p ≥0 /:(−3) i p=0 ⇔
⇔ p=0 i p(p−4)≤ 0 ⇔ p=0 i 0(0−4)≤ 0 ⇔
p=0 − szukany
parametr . ...
27 mar 09:57
pigor: ... warto zauważyć , że dla
p=0 to równanie ma
1 rozwiązanie x= −1
które jest pierwiastkiem
3 − krotnym wielomianu − L−ewej strony równania ;
Tadeuszowi dziękuję za czujność o ...

takiej porze i serdecznie pozdrawiam.
27 mar 10:08
Tadeusz:
... −
27 mar 10:09