dowodzenie/parametr
ciekawsky: Dwa zadania:
1. Dowiedz, że:
∀x<0
2.Dla jakich wartości parametr m funkcji f(x)=mx
4 − (m+2)x
2 jest wzrastający w przedziale
]−3;0[ ?
26 mar 22:12
matlogic: ad.1 Pomnóź całą nierówność przez x2+1 (można bo x2+1 jest zawsze dodatni)
26 mar 22:16
ICSP: dla dowolnego x ≠ 0 mamy :
x
6 + 1 > 1
(x
2 + 1)(x
4 − x
2 + 1) > 1
c.n.p.
2. Wzrastający parametr ?
26 mar 22:23
ciekawsky: przepraszam, jestem zmęczony.
Nawet zabawnie wyszło, ale chodziło o funkcję

Tj. dla jakich wartości parametru funkcja jest rosnąca w przedziale...
26 mar 22:33
ciekawsky: Dzięki za pierwsze.
26 mar 22:34
ciekawsky: Tak przy okazji, jest na to jakiś wzór (to, że x6+1=(x2+1)(...))? Mam na myśli wzor na
wielomian n stopnia.
27 mar 15:25
ciekawsky: a jesli chodzi o to drugie to policzylem pochodna
f'(x)=4mx3−x(2m+4)=x(4mx2−2m−4)
i dalej:
x(4mx2−2m−4)>0
4mx2−2m−4<0
mx2−0.5m−1<0
Δ=−2m2
−2m2<0
m2>0
m∊R\{0}
tak?
27 mar 15:47