oblicz pole trójkąta
wexe:

AC = 3√2
BC = 5
kąt BAC = 45*
a) oblicz pole trójkąta ABC
b)promień okręgu wpisanego, wynik zapisz w postaci a+b√c. a,b ∊ W, c ∊ N.
26 mar 21:49
PW: Stosując twierdzenie cosinusów obliczymy długość AB.
Mając |AB| i |AC| oraz kąt BAC obliczymy pole.
26 mar 22:02
wexe: doszedłem do c2 = −6√2*c − 7√2
Co dalej można z tym zrobić ?
26 mar 22:13
wexe: Mógłby mi ktoś obliczyć bok AB ?
26 mar 22:25
PW: Nie wiem skąd wziąłeś takie równanie, chyba fantazja zadziałała, a nie twierdzenie cosinusów.
W twierdzeniu tym muszą wystąpić bok i kąt leżący naprzeciwko, a więc
|
BC|
2 = |AC|
2 + |AB|
2 − 2|AC| |AB|cos∡
CAB
5
2 = (3
√2)
2 + |AB|
2 − 2(3
√2)|AB|os45°.
Po oznaczeniu dla krótkości zapisu |AB| = x > 0 otrzymamy równanie:
| | √2 | |
25 = 18 + x2 − 2(3√2)x |
| , x > 0. |
| | 2 | |
27 mar 09:01