wielomiany
Adam555: liczba −1 jest rozwiązaniem równania x3+(m+1)x2+(m−3)x−3=0. Wyznacz wartość parametru m(m
należy do R), wiedząc że dane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań.
26 mar 21:46
bezendu:
Najpierw wyznacz m.
26 mar 21:48
PW: "dane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań" − a co to ma znaczyć?
26 mar 21:50
Adam555: no że x1+x3/2=to równanie?
26 mar 21:53
Adam555: jak mam wyznaczyć m?
26 mar 21:53
PW: Adamie, popatrz o co pytają i popraw treść zadania.
26 mar 21:55
Adam555: treść zadania jest dobrze, na 100%, właśnie spojrzałem.
26 mar 21:57
Wazyl: Możesz zacząć tak:
x3+(m+1)x2+(m−3)x−3=(x+1)(x2+ax+b)
(x+1)(x2+ax+b)=x3+(a+1)x2+(a+b)x+b ⇒ b=−3 a=m
x3+(m+1)x2+(m−3)x−3=(x+1)(x2+mx−3)
26 mar 21:58