Trudne równanie
ReVo: Trudne równanie kwadratowe pilnie do rozwiązania.
Proszę o szybkie rozwiązanie tego równania kwadratowego:
x
2 +(
√3 + 6)x + 9−3
√3
Licze deltę i ciągle mi źle wychodzi i się gubię w obliczeniach. Niech ktoś mi to rozwiąże
szybko
26 mar 21:45
nocny marek: zapisz ,Δ=
26 mar 21:46
bezendu: Δ=3+24√3
26 mar 21:46
Wazyl: Pisz obliczenia to ktoś pomoże.
To "trudne" z jakiego względu? Jestem pewien ze liczby są tak dobrane że te "trudne"
pierwiastki się zredukują.
Tylko trzeba usiąść i policzyć
26 mar 21:47
Wazyl: Aj źle spojrzałem. Jednak się nie zredukują
26 mar 21:49
ReVo: jest to część zadania z arkusza rozszerzonego

Powinno wyjść x1 = 3 i = 3 −
√3 Nie mogę
dojśc ciagle do tych wyników

Zaćmienie jakieś może przez tą godzine
26 mar 21:56
Dounat: Δ=(√3+6)2−4*1*(9−3√3)=(3+12√3+36)−36+12√3=3+24√3
26 mar 21:56
ReVo: okej deltę mam

Policzycie pierwiastki i sprawdźcie co wam wyjdzie

Moze sie uda bo mi nie
wychodzi
26 mar 21:58
ICSP: a nie powinno być czasem
x2 + (√3 −6)x + 9 − 3√3 ?
26 mar 22:04
Wazyl: x
1+x
2=3+3−
√3=6−
√3
Błędnie przepisałeś
26 mar 22:05
ReVo: racja powinno być √3 − 6 Przepraszam
26 mar 22:09
ICSP: x2 − 6x + 9 + √3x − 3√3 = 0
(x−3)2 + √3(x−3) = 0
(x − 3 + √3)(x−3) = 0
x = 3 v x = 3 − √3
26 mar 22:12