geometria analityczna
milano: Proszę o pomoc w zadaniu:
Punkty A=(−9,−3) i B−(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB jest
przeciwprostokatną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi OX.
26 mar 21:44
bezendu:
C=(x,0)
I teraz pitagpras
26 mar 21:48
pigor: ..., z warunków zadania
C=(x,0)= ?, a wektory :
AC=[x+9,0+3]=[ x+9,3] i BC=[x−5,0−5]= [x−5,−5] i AC⊥BC ⇔
⇔ iloczyn skalarny ACoBC=0 ⇔ [x+9,3]o[x−5,−5]=0 ⇔ (x+9)(x−5)+3*(−5)=0 ⇔
⇔ x
2+4x−15=0 ⇔ x
2+4x+4=19 ⇔ (x+2)
2=19 ⇔ }x+2|=
√19 ⇔
⇔ x+2= ±
√19 ⇔ x= −2±
√19, zatem
C= (−2−√19, 0) v C= (−2+√19, 0) − szukany wierzchołek C trójkąta. ...
26 mar 22:17