oblicz promień okręgu o środku O. jeśli jego 2 cięciwy przecinają się na okręgu
Johnatan:

oblicz promień okręgu o środku O. jeśli jego 2 cięciwy przecinają się na okręgu pod kątem 40
stopni, a długość cięciwy wynosi 7cm. wynik podaj w dokładności do mm.
matlogic:

jak dorysujesz dwusieczną i stworzysz dwa trójkąty jak na rysunku, to powinieneś zauważyć, że
te trójkąty są prostokątne (kąty oparte na średnicy), a w trójkącie prostokątnym łatwo już z
trygonometrii
cos 20
0 =
72r
0,9397=
72r
1,8794r=7
r=
71,8794
r=3,7cm