asd
Uczę się: f(x)=log
12x
rozwiąż nierówność
f(x−1)−f(x−3)>−2
no to robię:
log
12(x−1)−log
12(x−3)>−2
| | x−1 | |
w odpowiedziach jest: |
| <4 |
| | x−3 | |
zmiana znaku jest z powodu tego że monotnoniczność funkcji jest malejąca ? a∊(0,1) ?
26 mar 20:11
nocny marek: Tak
26 mar 20:12
Piotr:
tak
26 mar 20:12
Uczę się: jak zapisać" nie należy do dziedziny" ?
przekreślone ∊ D
?
26 mar 20:18
nocny marek: ∉Tak
26 mar 20:19
Uczę się: a dziedziną tej nierówności jest x≠3
bo tak powinno być a w odpowiedzi mam właśnie przedział
| | 11 | |
(−∞,3)U( |
| ,+∞) czyli tak jakby włączał się pierwiastek x=3 |
| | 3 | |
wyszluy mi pierwiastki
| | 11 | |
x= |
| − tu ok, ale drugi pierwiastek wyszedł mi x=3, no ale on nie należy do dziedziny |
| | 3 | |
więc nie powino sie go chyba uwzględniać rysując sobie wykres tej nierówności?
26 mar 20:27