matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
kasia:
oblicz tangens kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym , a którym krawędz boczna stworzy z podstawą kąt 45 stopni . Proszę o pomoc
26 mar 20:01
dero2005:
d = a
√
2
d
2
√
2
= cos 45
o
=
l
2
a = l
a
√
2
h =
√
l
2
− (
d
2
)
2
=
2
h
tgα =
=
√
2
a
2
26 mar 20:09