Prosta rownolegla
Marian: Witam,
2x − 8 = 0
P(2,−1)
Mam wyznaczyc prosta rownolegla do w/w prostej
"obliczylem", ze x = 4
i o ile w przypadkach gdzie wystepuje y radze sobie bez problemu to tutaj nie wiem co zrobic
dalej.
odpowiedz to x = 2
ale nie bardzo wiem skad ta 2 sie wziela. Gdyby ktos mogl mi w lopatologiczny sposob to
wyjasnic, bylbym niezmiernie wdzieczny
Wazyl:

2x=8 ⇒ x=4 Czyli pionowa prosta.
Równoległe to (x=2,x=3,x=−100000)
Jeżeli prosta przechodzi przez pkt P(2;−1) tzn że jest to x=2.