.....
^Bartek^: .... jak to rozwiązać ?
ciągle wychodzą mi złe wyniki ......
x−1<2/x ∧ x−1>−2/x
x
2−x−2<0 i −x
2+x−2<0
x=2 v x= −1 i delta < 0
Powinno wyjść: x∊(0;2)
26 mar 20:00
Wazyl: Założenie x>0
Jeżeli źle Ci wychodzi to zrób przedziałami.
26 mar 20:02
^Bartek^: nie rozumiem dlaczego x>0 a nie x ≠ 0?
26 mar 20:03
Wazyl: Bo po prawej stronie masz wartość bezwzględną która zawsze jest > 0. Jeżlei rozwiązujesz
równanie z wartością bezwzględną i Twoja zmienna jest także poza wartością (przykład
|x+2|=x−2) to musisz zorbić założenia: x−2>0.
26 mar 20:08
^Bartek^: Bo po prawej stronie masz wartość bezwzględną która zawsze jest > 0.



?
26 mar 20:15
pigor: ... , z definicji |x| nierówność ta mas sens ⇔ x>0, zatem
|x−1|< 2x i
x>0 ⇒ x|x−1|<2 ⇔ −2< x(x−1) < 2 ⇔
⇔ x
2−x+2 >0 i x
2−x−2< 0 ⇔ x∊R i x
2+x−2x−2< 0 ⇔
⇔ x(x+1)−2(x+1)< 0 ⇔ (x+1)(x−2)< 0 i x>0 ⇔
0< x< 2 ⇔
x∊(0;2) .
26 mar 20:18
PW: To co
Wazyl sugeruje można formalnie opisać tak:
− Jest oczywiste, że żadna liczba x < 0 nie jest rozwiązaniem, gdyż dla takich x lewa strona
nierówności jest dodatnia, a prawa ujemna.
− Liczba 0 nie należy do dziedziny, gdyż dla x = 0 mianownik byłby zerem.
− Wobec powyższego zadana nierówność jest
równoważna nierówności
Mówiąc po chłopsku: nie szukamy rozwiązań tam, gdzie ich na pewno nie ma (tego już w pracy
maturalnej nie pisz). Tak właśnie działał
pigor.
26 mar 20:40
pigor: ... dzięki
PW, bo mnie mało kto chce z tych młodych
wilczków choćby spróbować zrozumieć (słuchać), dlatego
piszę takie, a nie inne rozwiązania, które nazywane są "gotowcami",
a ja po prostu tylko staram się inspirować do myślenia, a nie tylko
do bezmyślnego przepisywania moich "gotowców".
26 mar 20:57
^Bartek^: Dziękuje
wszystkim za odpowiedź
26 mar 21:25