Funkcje wielomianowe
Qubar: Funkcje wielomianowe − Proszę o pomoc, mam jutro z tego sprawdzian
St. W(x)=3 Funkcja ma dwa miejsca zerowe: 1/2 i 2. Do wykresu należy punkt A(3/2;2).
1/2 jest pierwiastkiem parzystym.
2 jest pierwiastkiem nieparzystym.
Współczynnik przy najwyższej potędze jest mniejszy od 0.
Punkt A ma największą wartość spośród punktów w przedziale <1/2;2>
a) Napisz wzór funkcji w postaci ogólnej Odp: W(x)=−4x3+12x2−9x+2
b)Oblicz resztę z dzielenia W(x)/P(x) jeśli P(x)=4x2−8x+3 Odp: R(x)=2x−1
26 mar 19:44
Tadeusz:
... pierwiastek parzysty/nieparzysty mówisz ... a może jednokrotny/dwukrotny ...
26 mar 19:51
Qubar: @Tadeusz: Dobrze napisałem − parzysty/ nieparzysty. Chyba skoro wielomian jest 3st. to parzysty
pierwiastek będzie dwukrotny, a nieparzysty jednokrotny
26 mar 20:04
nocny marek: Qubert Trochę pokory


Pomyśl co piszesz 1/2 jest parzystym pierwiastkiem?
26 mar 20:11
Tadeusz:
....oj Qubar ...
26 mar 20:17