odległość
xxx: proszę o pomoc, podpowiedzi jak mogę obliczyć tę odległość
W trapezie równoramiennym podstawy mają długość 5 cm i 10 cm, a wysokość trapezu jest równa
4cm. Przekątne trapezu przecinają się w punkcie P. Wyznacz odległość punktu P od podstaw tego
trapezu.
26 mar 19:19
Wazyl:

Zacznij od wyliczenia przekątnej.
Potem skorzystaj z trójkątów podobnych (ΔAPB i ΔPCD)
26 mar 19:30
xxx: ale jak mam je wyliczyć jak mam podane tylko długości podstaw?
26 mar 19:31
Wazyl: wysokość też masz
26 mar 19:32
xxx: no to przekątna mi wyszła 8.5 i co dalej?
26 mar 19:41
Wazyl: Ehh nie potrzebna Ci była ta przekątna.
Myślałem o innym zadaniu.
Dobra:
| | 1 | |
Masz 2 trójkąty podobne w skali : |
| . (a1=2a2) |
| | 2 | |
Suma ich wysokości = 4
Oblicz te wysokości.
26 mar 19:57
xxx: tak na oko to mi wychodzi 1 i 3, ale jak to zapisać?
26 mar 20:11
pigor: ..., niestety cos nie tak z tym ...

okiem,
bo 2
23 i 1
13 − to szukane odległości .
26 mar 20:24
xxx: ale jak, o które trójkąty chodzi? przepraszam, ale mam nadzieję że masz dużo cierpliwości, ale
się nie poddawaj wytłumacz mi to koniecznie, ja w końcu zrozumiem
26 mar 20:29
xxx: dobra, już wiem, jak dziękuję bardzo
26 mar 20:44
Mila:

1)ΔABP∼ΔDCP cecha kkk⇔
5x=10y⇔
x=2y
x+y=4
2y+y=4
26 mar 20:46
pigor: ..., lub po prostu :
| 4−x | | 5 | | 4−x | | 1 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ x= 8−2x ⇔ 3x= 8 ⇔ |
| x | | 10 | | x | | 2 | |
⇔ x=
83=2
23 i 4−x=1
13, czyli
(x,4−x)= (223,113) .
26 mar 22:29